bodrum guide
bodrum guide live cam
Live Cam At Bodrum Photo Gallery
BODRUM REHBERİ
HAVADURUMU
ISTANBUL °C
BODRUM °C
Linkler
History, Important Places, Natural Beauties and more...
Bodrum News in Press

Labranda

LABRAUNDA
Zeus Labrandos’un kutsal alanı olan Labraunda, Mylasa’nın 14km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Eski buluntular yaklaşık M.Ö. 600 yılına aittir. VI.  ve V. Yüzyılda kutsal alan sonradan tapınak terası olarak kullanılan küçük suni bir düzlükten oluşur.
M.Ö. IV. Yüzyılda kutsal alan en ihtişamlı dönemini yaşamıştır. Karia satrapları Maussolos ve İdrieus zamanında kutsal alan yeni bir görünüm kazanır. M.Ö. 355’te Labraunda’daki yıllık kurban şöleninde Maussoloskendisine yapılan bir suikastten son anda kurtulur. Bu kurtuluş nedeniyledir ki burada bir dizi suni teraslar, küçük bir Dor yapısı, anıtsal merdiven,iki geniş ziyafet salonu (Erkekler için şölen evi), sundurmalı yapı (oikoi), stoa ve Idrieus’un ölümüyle imar faaliyetleri son bulmuştur. Kutsal alanın kült merkezi olarak kullanılması M.S. IV. Yüzyılda meydana gelen büyük yangın felaketiyle son bulmuştur. Labraunda’daki kutsal alana Mylasa’dan başlayan ve 8 metre genişliğinde olan kutsal yol ile ulaşılırdı. Bu yolun üzerindeki döşeme izleri günümüze kadar korunarak gelmiştir. Kutsal alana iki giriş binasından birisinden girilir. Dor Binası diye adlandırılan yapı, dikdörtgene yakın düzensiz oluşuyla Güney Propylon (Anıtsal Giriş) binasının hemen doğusunda yer alır. Kuzeye dönük, dört sütunlu, ön avlulu, mermer cepheli, Dor düzeninde bir yapıdır.
Propylon bölgesinde kuzeyde etkileyici bir duvarcılık örneği gösteren uzun odalar depo veya hazine odalarıdır.
Zeus Tapınağı anteli bir prostylostur. En üst katta yer alan bu tapınak doğuya dönüktür. En eski evresi M.Ö.IV. yüzyıla tarihlenir. İkinci evrede kült odasının arkasına da bir oda eklenmiştir. Düzenindeki ayrıntılar ve genel konumu nedeniyle bu tapınak, priene’deki  Athena Tapınağı’yla benzerlik gösterir. Bu da her iki tapınağın Mimar Pytheos tarafından yapıldığına işaret etmektedir.
Kutsal alanın 200 metre batısında arkası istinat duvarıyla takviyeli Stadium bulunmaktadır. Her iki tarafta yarışların başlama ve bitiş taşları hala durmaktadır.

 

 

 

İŞ REHBERİ
TURİSTİK İŞLETMELER
DİĞER İŞLETMELER
horizontal rule
Kayıt için tıklayınız.
the most beautiful bays in the world
 
Tasarım : Oğuz-Özay Tanıtım.